Pigment
Pigmentvlekken zijn donkere verkleuringen van de huid en kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. De vlekken laten je ouder lijken dan je bent en dat is vervelend. Heb jij last van pigmentvlekken in je gezicht en worden ze steeds donkerder waardoor je ze probeert te camoufleren? Huidkliniek Friesland biedt effectieve behandelingen aan voor het verminderen van elk type pigment.
Er zijn drie soorten pigment:
- Ouderdomsvlekken (ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd, vaak in het gezicht, op de handen en op het decolleté).
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie (verkleuringen die ontstaan na een ontsteking zoals bijvoorbeeld een wondje of een puistje) De Radiance nachtcreme is een geschikte creme om dit te behandelen i.c.m. een pigment peeling.
- Melasma (zwangerschapsmasker, de donkere asymmetrische vlekken op wangen, slapen, voorhoofd en/of bovenlip).
Bij Huidkliniek Friesland bekijken we bij een intakegesprek om welke soort pigmentvlekken het gaat, waar ze zitten en hoe diep ze in de huid liggen. Hierna kunnen we een keuze maken voor de soort behandeling (medische peeling of laserbehandeling) en welke ingrediënten voor jouw pigmentvlekken nodig zijn. Een persoonlijk behandelplan wat door de huidtherapeut is opgesteld is een must bij pigment om tot een effectieve behandeling te komen.
Peeling bij pigmentvlekken/melasma
De Dermaceutic Mela peel forte, Mela O2 peel en de tranexamine peel zijn de meest krachtigste peelings voor het behandelen van pigmentvlekken en/of een zwangerschapsmasker. Voor meer informatie over zwangerschapsmasker, klik hier.
Laser bij pigmentvlekken
Bij Huidkliniek Friesland beschikken we over een krachtige ND-Yag laser en IPL systeem. Na dat het soort pigment is vastgesteld wordt er een keuze gemaakt welke techniek en golflengte er wordt gebruikt. Met de pigmentlaser kunnen verschillende soorten pigmentvlekken behandeld worden, zoals zonnevlekken (lentigo solaris), ouderdomsvlekken en sproeten. Het licht van de pigmentlaser wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid. De omgezette warmte zorgt ervoor dat het overtollige pigment wordt vernietigd. De pigmentvlek wordt hierdoor lichter of verdwijnt geheel.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid pigment zijn er gemiddeld 2-4 laserbehandelingen nodig voor zonnevlekken/pigmentvlekken. Voor het behandelen van zwangerschapsmasker wat erg hardnekkig is worden er 4-6 behandelingen geadviseerd. Deze behandelingen worden opgebouwd en gecombineerd met andere zuren voor een beter resultaat.
Bij pigmentvlekken is het belangrijk dat er zowel thuis als in de praktijk met medische huidproducten wordt behandeld om de pigmentcellen te stabiliseren en het resultaat van de behandeling te ondersteunen. Als men pigmentvlekken wil behandelen maar thuis niet met een spf smeert is het dweilen met de kraan open. Deze informatie en andere adviezen zullen bij het intakegesprek uitvoerig aan bod komen.